1. ideal kilo kaybı ne kadar olmalıdır?
⁃ Dünya Sağlık Örgütü haftalık kilo kaybının 0.5-1.0 kg arasında olması gerektiğini vurgulamaktadır. Eğer ki birey ağır derecede şişman ise veya obeziteye bağlı bir takım komplikasyonlar söz konusu ise; kontrollü olarak haftada 1.5 kg kaybını uygun görmektedir. Ayda 4-6 kg üzerindeki ağırlık kaybı metabolik olarak sorunları beraberinde getirmektedir.
2. Salatalara yağ eklemeli miyiz?
⁃ Evet, yağda çözünen vitaminler açısından eklemeliyiz.
3. Zayıflama ilaçları etkili midir?
⁃ Bu tür ilaçların ishal,gaz,karın ağrısı,vitamin eksikliği,kabızlık,uykusuzluk,ağız kuruluğu,yüksek tansiyon gibi yan etkileri mevcuttur. İlaç tedavisinin aşırı şişmanlarda doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanılması gerekir. İlaç kullanımı kişiye özel diyetle her etken düşünülerek, hatalı davranışlar yerine doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerekir. Aksi takdirde ilaçlar kullanıldığı sürece etkindir ve ilacın kesilmesiyle birlikte kaybedilen ağırlığın hızla geri gelmesi kaçınılmazdır.
4. Ekmek yemiyorum daha kolay kilo verir miyim?
⁃ Sağlıklı kilo vermek ve bu kiloları geri almak istemiyorsak diyetimizde ekmeğe yer vermeliyiz. İştah kontrolünü sağlamak, bel çevresindeki yağlardan daha çabuk kurtulmak ve tatlıya olan isteği azaltmak amacıyla her öğünde 1-2 dilim tahıllı ekmek bulundurulmalıdır.
5. Günlük ne kadar su içilmeli?
⁃ Günlük kg başına 30-35 ml olarak hesaplanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre yetişkin bir insanın ortalama günde 2-2.5 litre su tüketmesi önerilir.
6. Detoks diyetleri zayıflatır mı?
⁃ Zaman içerisinde yediğimiz yemeklerden veya çevresel faktörlerden dolayı vücudumuzda toksinler birikir. Bu toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırmak için detoks yöntemi kullanılabilir. Detoks uygularken bol sıvı tüketimi yapılmalı, kafeinden uzak durulmalı, sebze ve meyve sularına ağırlık verilmelidir. Bu diyetler en fazla 5-6 gün uygulanabilir. Toksinlerden vücut arınır, metabolizma hızlanır ancak zayıflama yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Open chat