Sonbaharın gelmesiyle birlikte bitkinlik,halsizlik,uykusuzluk gibi sorunlar baş gösterir. Bu sorunların artmasıyla sağlıklı beslenme ve egzersizin önemi daha da artıyor.
Sonbahar aylarında bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek adına A,C,E vitaminlerini vücudumuza almamız gerekmekte. Bunun için meyve ve sebzeleri taze olarak bolca tüketmeliyiz. C vitamini önemli bir antioksidandır ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Savunma sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Portakal,limon,yeşil biber ,ıspanak,karnabahar,greyfurt ve maydanoz en iyi C vitamin kaynaklarıdır.
Bir diğer antioksidan E vitaminidir. Fındık,ceviz,badem gibi yağlı tohumlarda bulunur. Ayrıca kuru baklagillerde iyi bir kaynaktır. Hafta da en az 2 kere tüketimi sağlanmalıdır. A vitamini ; karaciğer,süt ve yumurta sarısın da bulunur. Yeşil yapraklı sebzeler ,havuç ve kayısı da A vitamini kaynaklarındandır. Minerallerden ise magnezyum ve çinko içeren besinlere ağırlık verilmelidir. Badem,muz,yeşil yapraklı sebzeler,tahıllar,süt ve yumurta diyette eklenmelidir. *Her gün 3-4 porsiyon meyve ,1-2 porsiyon sebze yemeği tüketin. *Sofranız da mutlaka çiğ sebzelere yer verin.
*Salatalarınıza özellikle zeytinyağı kullanın. Zeytinyağında bulunan omega-9 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Balık,keten tohumu ve ceviz omega-3 yağ asitleri içerir. Hafta da en az 1 kez balık tüketin. *Sofranızda ekmek bulundurun, tam tahıllı ekmekler B vitamini kaynaklarıdır ve sonbaharda artan depresyona iyi gelir.
*Ve mutlaka BOL SU TÜKETİN!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat